Potulky zatúlaného zubra Archieho po východnom Slovensku sa skončili

22.10.2006 Levoča

Košice 22. októbra (TASR) - Potulky zubra Archieho, ktorý ušiel pred dvoma mesiacmi z Národného parku Poloniny, sa skončili v sobotu večer. Pracovníci Správy...
Košice 22. októbra (TASR) - Potulky zubra Archieho, ktorý ušiel pred dvoma mesiacmi z Národného parku Poloniny, sa skončili v sobotu večer. Pracovníci Správy Národných parkov (NP) Slovenský raj a Poloniny ho odchytili nad ovocným sadom medzi Harichovcami a Levočskými Lúkami a bezpečne odviezli späť do Polonín.

Zvládnuť zhruba 600 kg vážiace zviera nebolo podľa Františka Bartka zo Správy Národného parku Slovenský raj vôbec jednoduché. Zubra musel uspať veterinár a pomocou špeciálneho vankúša ho do prepravného vozidla naložili desiati chlapi. Dnes je už v aklimatizačnej oborke, kde ho nechajú zhruba mesiac do prvých snehov, a potom vypustia späť k čriede.
Zubor Archie, pochádzajúci z holandského chovu, je podľa zoológa Správy NP Poloniny Štefana Pčolu vo veľmi dobrom zdravotnom stave. Naprieč východným Slovenskom prešiel zhruba 200 až 250 km, čo sa pozitívne prejavilo aj na jeho fyzickej kondícií. \"Hľadal si frajerku na západe, nenašiel ju, a tak prišiel naspäť. A možno, keďže je Holanďan, chcel naspäť do Amsterdamu, \" poznamenal s úsmevom na margo Archieho túlavých chúťok Pčola. Pravdepodobnejším dôvodom jeho odčlenenia od čriedy však bol neúspešný súboj počas ruje s poľským býkom, ktorý Archieho zrejme odohnal. Zoológovia však vedia, že koniec ruje a príchod zimy opäť prinesie do čriedy pokoj.
Zatúlané zviera patrí k pôvodnej sedemčlennej čriede zubra hrivnatého, ktorú v roku 2004 vypustili do voľnej prírody v blízkosti hraníc s Poľskom v Národnom parku (NP) Poloniny. Ide o projekt reštitúcie zubra do karpatských lesov, ktorého cieľom je prepojiť existujúce voľne žijúce populácie v Poľsku a na Ukrajine s geneticky vybranými jedincami z holandských, švajčiarskych, českých a talianskych chovov. Slovenský projekt je súčasťou celokarpatského projektu, ktorého výsledkom má byť obnovenie voľne žijúcej populácie zubra na južných svahoch Karpát.
Zubor hrivnatý unikol vyhubeniu začiatkom 20. storočia. V západnej, strednej a východnej Európe prežilo iba 54 jedincov. Dvanásť z nich vytvorilo základ pre návrat zubra v neskoršom období. Napriek tomu, že v súčasnosti žije zubor vo viacerých európskych krajinách v zoologických záhradách a ojedinele aj vo voľnej prírode, z dlhodobého hľadiska žiadna z týchto populácií nie je dostatočne veľká na to, aby zabezpečila prežitie tohto druhu.
 

Vyberte región